Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen.

Welke vragen krijg ik vaak als fotograaf

Vraag je een aanbetaling?

Ja ik verzoek bij het vastzetten van een datum om een aanbetaling van EUR 50,- Dit verreken ik met het eindbedrag. Bij het definitief annuleren van de fotoshoot kan ik helaas de aanbetaling niet retourneren. Ik reserveer tenslotte tijd die ik anders aan andere klanten had kunnen geven. Bij regen of ziekte plannen we gewoon een andere datum.

Kunnen we ook een cadeaubon bij jou bestellen?

Jazeker, ik verstrek cadeaubonnen waarop ik elk gewenst bedrag kan zetten. Dit pak ik leuk in zodat het ook leuk geven is. De ontvanger kan dan zelf een fotoshoot inplannen en aangeven dat hij/zij een cadeaubon heeft.

Wanneer moeten we het restant bedrag betalen?

Zodra de foto’s gereed zijn mail of jullie met de eindfactuur. De aanbetaling is hierin dan verrekend. Zodra de factuur volledig betaald is, verstuur ik de foto’s per post of zet ik de online omgeving klaar.

Hanteer je algemene voorwaarden?

Ik hanteer algemene voorwaarden die je hier kunt vinden.

Hoe zit het met het auteursrecht?

Het auteursrecht op de foto’s ligt bij Anouk Raaphorst fotografie. Als klant ontvang je een licentie om de beelden vrij te mogen gebruiken zolang dit niet commerciële activiteiten betreft. Voor gebruik op sociale media dien je de lage resolutie beelden te gebruiken. Twijfel je over het gebruik, bel of mail me en we komen er vast uit. Lees hier meer over wat auteursrecht precies inhoud.

Hoe zit het met de privacy?

Ik heb een privacy policy opgesteld om te voldoen aan de AVG. Je kunt hem hier vinden

Reken je ook reiskosten?

Tot 20 kilometer vanaf het westland reken ik geen reiskosten. Daarbuiten is het € 0,40 per kilometer.

Doe je ook bruidsfotografie?

Jazeker, je kan hier op mijn subpagina voor bruidsfotografie kijken of anders op mijn website I Shoot Love Bruidsfotografie. Hier vinden jullie echt alle informatie die je nodig hebt en krijg je een goed beeld van mijn werk als trouwfotograaf.

Staat je vraag er niet tussen?

Vul dan het contactformulier in en ik beantwoord hem graag.

Wat als het op de dag van de fotoshoot slecht weer is?

Helaas is het in Nederland vaak moeilijk inschatten wat het weer gaat doen 🌧️☀️ Ook is het vlak aan de kust vaak heel wat beter weer dan in de rest van het land. Als het regent dan verzetten we de fotoshoot naar een andere moment. Vaak is bewolking helemaal niet erg voor de foto’s. Bij twijfelachtig weer overleg ik altijd met jullie.

Wat kan ik het beste aandoen qua kleding voor een fotoshoot?

Als het om een familie fotoshoot gaat dan adviseer ik altijd de kleding zoveel mogelijk op elkaar aan te passen en niet te donkere kleuren te gebruiken. Als we het bos in gaan is het bijvoorbeeld prettig als je niet teveel schutkleuren draagt maar meer contrasterend zoals geel. Op het strand doen wit en pasteltinten het weer erg goed. Bedenk ook dat sommige brillen mee kleurende glazen hebben en het zo lijkt alsof je aldoor met een zonnebril 😎 op de foto staat.

Belangrijkst is dat jullie je zelf prettig voelen in wat je draagt want ook dit zie je anders terug in de foto’s.

Ontvangen we altijd alle digitale foto’s digitaal?

Dat hangt af van welk pakket jullie kiezen. Kijk bij de tarieven wat je bij welk pakket krijgt. Je kan later altijd nog upgraden van pakket Original naar Deluxe of Ultimate

Kunnen we ook de niet bewerkte foto’s ontvangen of de RAW beelden?

Helaas, als fotograaf selecteer ik zorgvuldig de beste foto’s en bewerk die vervolgens na (kleur, compositie, belichting etc.) De digitale beelden ontvangen jullie in jpg. RAW bestanden worden niet vrijgegeven. Foto’s voor social media mogen later niet anders bewerkt worden of uitgesneden zonder expliciete toestemming.

Bewerk je de foto’s ook qua lichaamseigenschappen of uiterlijke kenmerken?

Ik bewerk de foto’s enkel op kleur, belichting en compositie. uiteraard kan ik die ene pukkel die ‘s-ochtends opkwam wel weghalen maar ik pas geen lichaamseigenschappen of kenmerken aan zoals je wel in de modellenwereld ziet. Ik fotograaf puur en eerlijk 😉

Kunnen onze foto’s door jou gebruikt worden?

Bij het boeken van een fotoshoot ga je ermee akkoord dat ik de foto’s mag gebruiken voor mijn portfolio, uitlating op social media en website e.d. Mijn toekomstige klanten willen tenslotte veel van mijn werk zien. Als jullie bepaalde foto’s niet gepubliceerd willen hebben dan kan je dat bij mij aangeven en dan houd ik hier uiteraard rekening mee.

Heb je ook de beschikking over een studio?

Nee, ik werk als documentair fotograaf altijd op locatie en beschik dus niet over een studio. Mijn stijl van fotografie komt ook helemaal niet tot uiting in een studio met diverse vlakke achtergronden. Ik neem jullie graag mee in een ervaring op een plek waar jullie graag komen. Zelf houd ik erg van het strand maar ook industriële/rouwe locaties vind ik tof. Mij kan het niet gek genoeg zijn dus kom maar op. Ik heb wel mobiele en krachtige flitsers voor locaties met minder licht. Het liefst werk ik echter met natuurlijk daglicht.

Hoelang duurt een fotoshoot?

Een fotoshoot duurt normaliter ongeveer 1 uur, effectieve fototijd. Zorg dus dan jullie op tijd zijn zodat er geen tijd verloren gaat. Als het een fotoshoot met een grotere groep (> 5 personen) is dan reserveer ik extra tijd om alles aan bod te laten komen (dit heeft een meerprijs). Informeer naar de mogelijkheden. Bij newborn fotoshoot hanteer ik ca. 1,5 uur om in alle rust jullie en je ukkie mooi op beeld te krijgen.

Discrete fotografie.

Als fotograaf ben ik afhankelijk van mijn beelden en laat ik deze graag aan mijn toekomstige klanten zien. Daarom heb ik in mijn voorwaarden staan dat ik de beelden mag gebruiken voor portfolio etc. Bij afscheidsfotografie ligt dit gevoelig en daarom maak ik altijd personen onherkenbaar als ik beelden gebruik op bijvoorbeeld mijn website. Zo krijg je toch een goed beeld van mijn werk zonder inbreuk op de privacy. Ik gebruik nimmer confronterende beelden zoals foto’s van de overledene.