Portretfotografie bij slecht weer 🌦️.

fotografie bij slecht weer

Portretfotografie bij slecht weer 🌦️.

09/06/2019

fotografie bij slecht weer


Wat doe je met de fotografie bij slecht weer? Als buitenfotograaf ben ik dus altijd afhankelijk van het weer 🌡️☀️🌧️. Met een bruiloft is dat anders; Regent het op het moment van de fotoshoot dan heb ik vooraf al met het bruidspaar een plan B opgesteld. Het is fijn en geeft het bruidspaar vooral rust dat er een alternatieve fotospot is geregeld, waarbij ze ook blij zullen zijn met het eindresultaat!

Maar met een familie fotoshoot ligt dat ook weer anders. Niet iedereen kent of weet iemand die een geschikte binnen fotolocatie heeft. Met geschikt bedoel ik; voldoende natuurlijk licht en voldoende variatie in fotospots. Omdat ik de familie tijdens de shoot mee wil nemen in een beleving, heb ik de ruimte nodig om zo de spontane momenten te ‘vangen’. 

In het Westland zijn er gelukkig veel mogelijkheden, maar je wilt natuurlijk graag die fijne foto’s die op mijn website te zien zijn en dat is veelal buiten. We wonen immers aan de kust en hoe mooi is het om op plekken de reportage te maken waar je vroeger als kind al kwam en nu met b.v. je kinderen en/of kleinkinderen. Maar wat versta ik dan onder goed weer? Een valkuil is dat we een strak blauwe lucht willen. Een prachtige lucht met veel structuur in de wolken maakt dat de foto’s veel meer diepte en structuur krijgen. Als de lucht erg grijs en grauw is, kunnen we beter voor een fotolocatie gaan waarbij minder ” lucht” te zien is. Fotograferen we in het bos 🌳 dan is dit bijvoorbeeld minder aanwezig.

Maar zoals vandaag. Een vol weekend met leuke fotoshoots die gepland staan. In de duinen en op het strand…. Hoe vaak ik de weersvoorspellingen in de gaten houd? Met verschillende weerapps en sites houd ik alles nauwkeurig in de gaten. Indien ik twijfel over de weersvoorspelling dan beslissen we een paar uur voor de fotoshoot wat we doen. Omdat we dicht bij de kust wonen kan dat enorm verschillen terwijl dan de weermodellen heel slecht weer aangeven. Zeker met klanten die van verder komen. Als het in Den Haag of Rotterdam slecht weer is, kan het vlak aan de kust heel mooi weer zijn. Het voordeel is dan dat het ook nog eens lekker rustig is 😉 Inmiddels heb ik er al aardig gevoel voor en kan ik mezelf amateur weervrouw noemen.

Maar vanmorgen was het overduidelijk; heel veel wind en slagregens zijn geen goede combinatie voor buitenfoto’s We overleggen dan meteen voor een nieuwe datum. Ik kan gelukkig vaak flexibel zijn en soms lukt het al om een paar uur later op dezelfde dag af te spreken. Maar hoe groter de familie, hoe moeilijker het wordt om op korte termijn een nieuwe datum te prikken. Vorig jaar heb ik dit op een enkele keer na niet meegemaakt. We hadden toen zo’n goed jaar qua weer! Gelukkig heb ik met de families die ik vandaag zou fotograferen een nieuwe afspraak staan. En dan fingers crossed dat het dan wel goed foto-weer 📸🌤️ is!

Meer stories.