Waarom ik geen filters bij fotografie gebruik!.

nabewerking fotoshoot, filters bij fotografie

Waarom ik geen filters bij fotografie gebruik!.

Spontane en frisse fotoshoots in Westland | Delft | Rotterdam

You hate it or love it

In de wereld van fotografie heeft portretfotografie buiten in de natuur altijd een bijzondere aantrekkingskracht op mij gehad. Het samenspel van natuurlijk licht, adembenemende landschappen en levendige persoonlijkheden zorgt voor prachtige foto’s. Echter, een recente trend onder fotografen is het gebruik van filters in de nabewerking van deze foto’s. Op Instagram zie je het heel veel voorbij komen. In dit artikel betoog ik waarom ik als fotograaf geen voorstander ben van het gebruik van filters in portretfotografie buiten, en hoe dit ten koste kan gaan van tijdloze beelden.

Filters en hun impact op portretfotografie

Waarom fotografen filters gebruiken

Fotografen gebruiken filters om verschillende redenen. Een van de belangrijkste is het creëren van specifieke sferen of stijlen in hun foto’s. Een filter kan bijvoorbeeld warmte, zachtheid, of zelfs een vintage uitstraling aan je foto toevoegen. De fotograaf wil daarmee een bepaalde signatuur creëeren. 

De valkuilen van filtergebruik

Het probleem met filters in de nabewerking is dat ze de natuurlijke schoonheid van je foto kunnen veranderen. De keuze voor een filter kan soms subjectief zijn en afhankelijk van je persoonlijke voorkeur als fotograaf. Dit kan resulteren in foto’s die er na verloop van tijd gedateerd uitzien.

Tijdloze portretfotografie

Het streven naar tijdloze beelden

Als fotograaf streef ik naar tijdloze portretfoto’s. Dit betekent dat je foto’s na jaren nog steeds fris en relevant moeten zijn. Door geen gebruik te maken van filters, zorg ik ervoor dat de natuurlijke schoonheid van de locatie en het moment behouden blijft. Natuurlijk zijn de personen wel ouder geworden maar de foto’s zijn na 10 jaar niet ouderwets, enkel de tijd.

De kracht van natuurlijk licht

Buiten in de natuur heb je als fotograaf de unieke kans om te werken met natuurlijk licht. Dit licht zorgt voor diepte, levendigheid en authenticiteit in je foto’s. Filters kunnen deze natuurlijke pracht verdoezelen en afbreuk doen aan de kracht van het natuurlijke licht.

Voorbeelden van vergankelijke filters

Vintage filters

Vintage filters (zoals Sepia) waren ooit populair, maar nu ogen ze gedateerd. Ze geven je foto’s vaak een verouderde uitstraling die niet meer in de moderne tijd past. Tegenwoordig zie je weer heel veel bruin filters in de foto’s, eigenlijk de vervanger van Sepia maar dan net even anders. Het is persoonlijk maar zeker niet mijn smaak!

Roze filters

Roze filters kunnen een romantische sfeer creëren, maar ze zijn niet tijdloos. Na verloop van tijd kunnen je foto’s met roze filters er kitscherig uitzien.

Waarom kiezen voor tijdloze portretfotografie?

Blijvende schoonheid

Tijdloze portretfoto’s behouden hun schoonheid en relevantie, ongeacht de trends van het moment. Ze zijn een investering in herinneringen die een leven lang meegaan.

Persoonlijke groei

Door te kiezen voor tijdloze portretfotografie, kun jij je persoonlijke groei door de jaren heen volgen. De foto’s weerspiegelen jouw reis en blijven betekenisvol.

Het gebruik van filters in de nabewerking van portretfoto’s buiten in de natuur kan de oorspronkelijke schoonheid van de foto’s aantasten en afleiden van waar het écht om gaat.. Als fotograaf hecht ik waarde aan tijdloze beelden waarin jij ouder wordt, maar de foto niet.

Als jij op zoek bent naar portretfotografie die de tand des tijds doorstaat, nodig ik je uit om mijn fotografie te overwegen. Samen kunnen we tijdloze herinneringen vastleggen die generaties lang meegaan. Ik fotografeer spontaan, IN het moment met frisse heldere kleuren zoals het echt was!

Ben jij klaar om tijdloze portretfoto’s te creëren?  Laten we samen jouw verhaal vastleggen en de herinneringen voor altijd bewaren.

Liefs,

Anouk

frisse en Spontane portretfoto's op locatie

FAQ

Waarom zijn tijdloze portretfoto's belangrijk?

Tijdloze portretfoto's behouden hun schoonheid en relevantie, ongeacht de trends, waardoor ze generaties lang meegaan.

Kan ik nog steeds filters in mijn foto's krijgen als ik dat wil?

Natuurlijk kunnen we kijken naar jullie specifieke wensen maar vraag je af of ik dan wel de geschikte fotograaf voor jullie ben. Ik sta voor mijn werk en werkwijze en overtuig jullie graag waarom ik hiervoor kies 😉

Hoe kan ik een fotosessie plannen voor tijdloze portretfoto's?

Neem contact via onderstaand formulier met mij op, en we zullen samen jouw visie bespreken en de perfecte locatie kiezen voor jouw tijdloze portretten.

Wat maakt natuurlijk licht zo speciaal in portretfotografie?

Natuurlijk licht zorgt voor diepte en levendigheid in foto's, en het veroudert niet. Het is de sleutel tot tijdloze portretten.

Wat onderscheidt mijn portretfotografie van anderen?

Mijn focus ligt op tijdloze beelden die blijvende herinneringen creëren. Ik neem jullie mee in een beleving waardoor ook de fotoshoot zelf een feestje is. Als jullie ontspannen zijn dan zie je dat tenslotte terug op de foto's. Ik wil foto's creeren zoals jullie écht zijn. Niet teveel say cheese dus bij mij!

5/5
Loveshoot

Wat ontvang je bij het boeken van een fotoshoot?

 • Verhalende frisse beelden
 • Design
 • Slideshow
 • Private Online Gallery
 • Shop

Verhalende frisse beelden

Bij mij geen vlakke beelden of filters die na een paar jaar weer ouderwets aanvoelen. Wil je foto's die over 10 jaar nog steeds fris zijn (ondanks dat jezelf wel 10 jaar ouder ben geworden 😜)? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Ik fotografeer met de professionele lijn van Canon en door de extreem hoge resolutie en super kleurweergave, krijgen jullie beelden die écht onderscheidend zijn van de beelden die je kan maken met je telefoon of consumenten camera. Geloof mij, het is echt de investering waard.

Fotograaf, Fotoshoot met partner, Loveshoot Den Haag, Loveshoots, Op het strand, Portretfotografie Westland

De bewerking

Een foto die uit een camera komt is eigenlijk maar een halffabrikaat. Ik maak zorgvuldig een selectie van alle door mij gemaakte beelden. Ik kijk naar de variatie, de compositie en tal van andere zaken. Als hij goed genoeg is dan gaat de foto door naar de nabewerking. Dit doe ik stuk voor stuk in professionele nabewerkingssoftware. Kijk hier voor een voorbeeld wat het verschil kan zijn tussen wel en geen nabewerking. Even snel wat foto's schieten en ze onbewerkt naar jullie doorzetten, is voor mij echt geen optie. Je wilt tenslotte liever 15 wauw beelden dan 50 mwah mwah, toch..? 

nabewerking van foto's

De premiere

Na de fotoshoot ontvangen jullie binnen 2-3 weken een slideshow met alle nabewerkte beelden in de online gallery. Sit down and relax, zet je geluid hard en geniet van het moment. Op basis van deze slideshow kan je een keuze maken voor het pakket.

fotograaf

Welkom in je museum

Een online foto gallery is standaard onderdeel van al mijn pakketten. Na de loveshoot krijg je toegang tot jullie online gallery waarin alle nabewerkte foto’s zichtbaar zijn.
Hier kan hoge en lage resolutiebeelden downloaden (het aantal is afhankelijk van de pakketkeuze) en je kan sowieso hoogwaardige fotoproducten bestellen van alle foto's. De online gallery is alleen voor jullie toegankelijk. Uiteraard kan je deze gallery wel delen met je familie en vrienden indien je dit wenst. De gallery blijft 1 jaar online zodat je gewoon ook een goede backup hebt mocht je na verloop van tijd nog wat willen bestellen.

faq

Mooie foto's verdienen een plekje in je interieur

Onderdeel van de online gallery is een compleet ingerichte winkel met hoogwaardige fotoproducten! Personaliseer je eigen foto's, ontwerp kaarten. Het kan allemaal in je shop. Ik vind namelijk dat jullie prachtige foto's niet in een digitale lade terecht mogen komen tussen al die 1000-en foto's die je met de telefoon maakt. Ik sta voor top kwaliteit producten tegen een faire prijs en geloof mij de producten zijn echt niet heel veel duurder dan de Hema en Kruidvat 😌

Contact me

De investering.

The best of

Fotoshoot met je Gezin
incl. 10 hoge resolutie beelden
199
 • Een fotoshoot op locatie waarbij 10 digitale downloads krijgt van de gaafste foto's. Deze kan je zelf kiezen in je Online Gallery.
 • ca. 1,5 uur fotoshoot
 • Op een locatie naar keuze
 • Professionele nabewerking van de beelden
 • Online Gallery + Printstudio met alle foto's
 • incl. 10 digitale beelden naar keuze in hoge resolutie
 • Prijs op basis van max. 5 personen uit één gezin.

Ultimate

Fotoshoot met je Gezin
incl. alle hoge resolutie beelden
299
 • Een fotoshoot op locatie waarbij je alle digitale downloads krijgt van de gaafste foto's. Deze kan je zelf kiezen in je Online Gallery
 • ca. 1,5 uur fotoshoot
 • Op een locatie naar keuze
 • Professionele nabewerking van de beelden
 • Online Gallery + Printstudio met alle foto's
 • alle digitale beelden in hoge resolutie naar keuze
 • Op basis van max. 5 personen uit één gezin.
faq
Moederdag Fotoshoot
5/5

“Anouk neemt de tijd en maakt op een ongedwongen wijze haar foto’s. Geen statige portretten, maar een leuke mix van poses. De oplevering van de foto’s en het contact met Anouk zijn ook prettig, duidelijk en professioneel.” – Richard

Personal Branding Fotograaf Anouk Raaphorst

Over fotograaf Anouk.

Een prettige samenwerking

Ben je op zoek zijn naar een loveshoot of engagement fotoshoot!  Ik ben een fotograaf die al 13+ jaar ervaring heeft en al heel wat moois heeft mogen vastleggen. Samenwerking vind ik super belangrijk en ik wil ervoor zorgen dat jullie helemaal happy zijn met de foto’s. En ja, ik ga voor niks minder dan topkwaliteit!

Als fotograaf hou ik van sfeervolle en rustige foto’s waarbij jullie helemaal op je best uitkomt. En wat betreft het excuus “ik ben niet fotogeniek”, daar geloof ik helemaal niks van! Want weet je wat het geheim is? Jullie lekker ontspannen en ik zorg voor het mooiste resultaat.

Ik wil er alles aan doen om jou je op je gemak te laten voelen, en met het juiste licht, de perfecte techniek en compositie maken we een foto waar je nog jarenlang blij mee bent.

 

Tijdloos, fris & spontaan

Wat ik ook belangrijk vind, is werken met natuurlijk licht. Dit maakt niet alleen de foto’s veel relaxter, maar het zorgt ook voor een tijdloze uitstraling. Geen over-the-top filters voor mij, want ik wil dat de foto’s er zo natuurlijk en mooi mogelijk uitzien. Wees gerust, mocht er even wat minder licht zijn dan kan ik met mijn krachtige lichtopstellingen alsnog die natuurlijke daglicht foto maken.

Dus, ben jij op zoek naar een fotograaf die jou op je gemak stelt en de mooiste foto’s van je maakt? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

fotoshoot Stories.